Selitev podjetij iz Kalifornije, najpogosteje v Teksas


Napovedana selitev podjetij iz ameriške zvezne države Kalifornije se vedno bolj udejanja tudi v praksi. In tukaj je na prvem mestu država Teksas, v katero se selijo podjetja kar 4 x več kot v ostale zvezne države.

Tako je v času med 1.1.2018 do 30.6.2021 v Teksas preneslo sedež kar 114 kalifornijskih podjetij in razlika se vidi tudi v podatku, da je na drugem mestu po novih podjetjih iz Kalifornije država Tennessee s 25 novimi podjetji.

Največji razlog za ˝beg˝ podjetij iz Kalifornije je gotovo visoka davčna obremenitev, omejevalna ali restriktivna politika ter naraščajoči stroški. In to vse gre na mlin državam kot je Teksas.

Gradbeni velikan AECOM se je prav tako pridružil skupini velikih kalifornijskih korporacij, ki so se preselile v Teksas in to z napovedjo, da bodo v oktobru 2021 svoj sedež preselili iz Los Angeles-a v Dallas. Podjetja ubirajo različne načine preseljevanja (večinoma večinsko ali vsaj delno) in recimo podjetje Fortune 500 bo na lokacijah v Kaliforniji obdržalo okoli 2500 delavcev, vodstvo pa se bo preselilo v Dallas.

Še nekaj podatkov o podjetjih, ki so Kalifornijo zamenjala za Teksas, kaže na pomembnost lokalnih pogojev kot magnet za korporacije. AECOM ima 47.000 zaposlenih in v letu 2020 13,2 milijarde prihodkov. Selile so se (ali se bodo v kratkem) še Jacobs Engineering Group, CBRE Group, Toyota Motor Corp., Occidental Petroleum Corp. Iz Silicijeve doline so odšli Oracle, Hawlett Packard Enterpreise in izgleda, da se bo selil tudi Space-X in Tesla (slednja bi se lahko preselila tudi v Nevado).

Objavljeni podatki so posledica informacij, ki jih je Slovenian American Business Association – SABA že objavila pred časom v informaciji, kako ameriške zvezne države tekmujejo med seboj pri objavljanju – rahljanju pogojev za pridobitev tujih investicij ali podjetij. In že takrat sta bili omenjeni obe državi Teksas in Nevada.

Informacija o teh selitvah je lahko pokazatelj tudi slovenskim podjetjem, ki se opredeljujejo za sodelovanje z ameriškimi podjetji, kot tudi za iskanje lokacije in lokalne zakonodaje v ZDA, ki je podjetjem naklonjena. 

Več: www.latimes.com

Pripravila: 
Nika Bendycki
Slovenian American Business Association
E: nikazb@sloaba.com