Brez pomoči ostalo najmanj 9 milijonov ameriških brezposelnih

 
Slovenian American Business association v Clevelandu že ves čas pandemije spremlja zakonodajo, pogoje in višino podeljevanja državne in zvezne pomoči za brezposelnost v ZDA. Prav tako je že v nekaj podanih informacijah bilo potrjeno, da finančna pomoč lahko povzroča tudi probleme delodajalcem, ki ne dobijo iskane delovne sile.
 
Glede na nastalo situacijo, ko delodajalci ne dobijo potrebne delovne sile, se je 22 zveznih držav  odločilo, da z julijem 2021 znižajo (ali celo ukinejo) zvezno nadomestilo 300 USD na teden, ki poteče s septembrom. Že pred tem je preko 20 zveznih držav ukinilo svoja državna nadomestila, federalno je ostalo. Sedaj ukinjajo izplačilo tudi tega. Po prvi napovedi, da se bodo že z junijem končale ugodnosti prejemanja določenih nadomestil, se je število prejemnikov znižalo za 13,8 %. Napovedane ukinitve bi lahko v juliju privedle še do dodatnega padca v višini 10 % in nato v septembru še dodatnih 5,7 %. Vsi ti padci pa bi naj zvišali stopnjo zaposlenosti v ZDA. Po analizah ekonomskih strokovnjakov že sedaj okoli 9 milijonov Američanov, ki so zaprosili za pomoč zaradi brezposelnosti, le-te ni več dobilo (velikost število prebivalcev Virginije).
 
Zagovorniki finančnih podpor pravijo, da vzrok za nedelo ni ta podpora, ampak problem varstva otrok in strahovi pred še vedno prisotnim virusom covid.

Nekaj podatkov:
 
  • 64,3 milijona Američanov, ki so zaprosili za pomoč iz programa brezposelnosti med 1.3.2020 in 31.3.2021, je bilo zavrnjenih.
  • 49 milijonov Američanov – 30 % delovne sile v ZDA – je prejelo vsaj eno tedensko plačilo v višini (seštevek državnega in zveznega zneska).
  • Ministrstvo za finance ZDA je v 2020 izplačalo več kot 750 milijard USD nadomestil za primer brezposelnosti. V letu 2019 je bilo teh podpor za 28 milijard!
  • Velike razlike med zveznimi državami so pokazale, da je Kalifornija v 13 mesecih pandemije izplačala več kot 70 % vseh zahtevkov, dočim Montana le 11 %.
  • Razlike v višini izplačil so pokazale, da je recimo v Misisipiju državno izplačilo bilo 235 USD na teden, v Massachusettsu pa 855 USD.

Več informacij o izplačilih glede brezposelnosti v ZDA na www.bloomberg.com.

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com