V Rusiji vložili dokumentacijo za registracijo novega cepiva Sputnik Light


Preparat je del linije izdelkov Sputnik. Tako kot vodilni Sputnik V je bilo tudi to cepivo razvito v centru Gamaleje v sodelovanju z Ruskim skladom za neposredne naložbe (RDIF) na podlagi dobro preučene platforme človeških adenovirusnih vektorjev. Trenutno poteka tretja faza testiranja.

Po besedah vodje RDIF Kirilla Dmitrijeva je Sputnik Light osredotočen predvsem na tuje trge, kjer so močna epidemična žarišča. Direktor centra Gamaleje Aleksander Ginzburg je dejal, da bo uporaba "lahke različice" v teh državah omogočila zmanjšanje največje incidence in zmanjšanje obremenitve lokalnega zdravstvenega varstva.

Imunost po cepljenju s "Sputnik Light" se bo ohranila najverjetneje tri do štiri mesece, njegova učinkovitost pa bo približno 85 %. Shema predvideva samo eno injekcijo (prva komponenta "Sputnika V") in krajše obdobje tvorbe protiteles. Še več, tudi če se cepljena oseba okuži s koronavirusom, ji ne grozi hud COVID-19, saj se patogen ne bo spustil v pljuča. Za podaljšanje zaščite lahko po treh mesecih prejmete še drugo komponento.

Vir: ria.ru

Pripravil:
Vladimir Putkin
direktor "RSB CLUB MSK" D.O.O.
E: vvptlt@list.ru