Razvoj malih in velikih mest v ZDA


Ko se stopnja cepljenja povečuje in podjetja ponovno pričenjajo z delom in zaposlovanjem delavcev, so analize v ZDA pokazale, da so nekatera srednje velika mesta na hitrejši in boljši poti do okrevanja. Zakaj? Zaradi tesnejših odnosov z lokalnimi skupinami za gospodarski razvoj.

Ameriška mesta kot so Austin, Tucson in Portland so med mesti, ki bodo hitreje okrevala in prišla iz gospodarske krize in to partnerstvih, ki so jim pomagala oblikovati načrte za vrnitev v NEW NORMAL in ti načrti vključujejo cilje, kot so dostop do ugodnih posojil, olajšave za mala podjetja in osredotočenost na središče mesta.

Agencije za gospodarski razvoj (v Sloveniji bi to lahko bile Agencije za regionalni razvoj) so za več srednje velikih mest ustvarile načrte za vrnitev, zaradi česar tudi predvidevajo hiter razvoj po pandemiji.

Pandemija je povzročila velike spremembe v načinu dela in geografiji dela, so spoznali na Floridi. "Pisarna, kakršno poznamo, prostor za delo, je mrtva" je ena od izjav njihovih predstavnikov omenjenih agencij. Seveda tudi tukaj najdemo argumente za in proti. Eni strokovnjaki trdijo, da se v tej novi situaciji srečujejo številni gospodarski trendi, kot sta rast zaposlovanja in sprejemanje dela na daljavo. Primer podjetja Amazon pa kaže na trend ponovnega vračanja delavcev nazaj v delovno okolje (pisarne) in to potrjuje z gradnjami velikih poslovnih zgradb v posameznih mestih v ZDA. Ali bo Amazon predstavnik manjšega dela podjetij, bo povedala prihodnost.

Po 3,5 % upadu gospodarske aktivnosti leta 2020 naj bi ameriško gospodarstvo leta 2021 zraslo za 6,5 %,  kar se najbolje kaže v gradbeništvu. Analitiki načrtujejo, da bodo pisarniški uslužbenci 36 % časa porabili za delo na daljavo, medtem ko je bilo pred pandemijo tega dela na daljavo le 16 %.

Omenjena partnerstva spodbujajo tudi naložbe v infrastrukturo kot možnost za privabljanje novih poslovnih dejavnosti. Napoved predsednika Bidna glede finančnega načrta ameriške infrastrukture v višini 2 bilijona dolarjev, namenjenih posodobitvam državnih mostov, cest, javnega prevoza, železnic, pristanišč in letališč, je tudi dejavnik, ki ga manjša mesta lažje preusmerijo v svoj razvoj kot večja. Strokovnjaki celo omenjajo, da so ti infrastrukturni načrti predsednika Bidna "načrti za oživitev ustvarjanja agend za obnovo metropolitanskega območja".

Več o različnem razvoju mest v ZDA: www.nytimes.com

Lokalna partnerstva v Clevelandu koristi in ustvarja tudi Slovenian American Business Association – SABA, ki skupaj z institucijami kot sta Global Cleveland ali Team NEO ustvarja pogoje in informacije za potencialna slovenska podjetja z željo po vstopu na trg ZDA, direktno v North East Ohio ali mesto Cleveland (in ostala okoliška mesta).

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com