Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo (31.3.2021)


Na notranjih mejah z Madžarsko, Avstrijo in Italijo je v Republiko Slovenijo mogoče vstopati le na kontrolnih točkah. Kontrolne točke na cestnih povezavah na notranjih mejah se delijo na dve kategoriji:

kontrolne točke kategorije A, na katerih je dovoljen prestop meje vsakomur in obratujejo neprekinjeno. Kontrolne točke kategorije A na meji z Avstrijo so:
  • Karavanke – Karawankentunnel,
  • Ljubelj – Loibltunnel,
  • Šentilj (avtocesta) – Spielfeld (Autobahn),
  • Gornja Radgona – Bad Radkersburg in
  • Gederovci – Sicheldorf.

kontrolne točke kategorije B, na katerih je dovoljen prestop meje le osebam, ki uveljavljajo eno od izjem iz 10. člena odloka. Kontrolne točke kategorije B na cestnih povezavah z Avstrijo so:
  • Holmec – Grablach (med 5. in 23. uro),
  • Vič – Lavamünd (med 5. in 23. uro),
  • Šentilj (magistrala) – Spielfeld (Landstraße) (med 5. in 7. uro ter 17. in 19. uro),
  • Trate – Mureck (med 4.30 in 7.30 ter 16. in 20. uro),
  • Jurij – Langegg (med 6. in 7.30 ter 16. in 18. uro) in
  • Kuzma – Bonisdorf (med 4. in 23. uro).

Prestop državne meje izven kontrolnih točk kategorije A in kategorije B v obdobju od 29. marca do vključno 12. aprila ni dovoljen, razen za dvolastnike med opravljanjem gozdarskih, kmetijskih ali poljedelskih del.
 

Vstop v Avstrijo

Od 19. decembra velja obveznost karantene za vse tiste, ki prihajajo v Avstrijo. Načrtovana je klasifikacija območij tveganja na podlagi 14-dnevne pojavnosti pozitivnih primerov koronavirusa. Vse države z vrednostjo nad 100 bodo razvrščene kot rizična območja - trenutno to velja za vse sosednje države Avstrije. Ljudje, ki vstopajo z območja tveganja, morajo v karanteno za deset dni - ali pet dni, če opravijo po tem času negativen PCR- ali antigenski test. Veljajo tudi določene izjeme.

Tudi dnevni migranti (delavci, šolarji, študentje) potrebujejo od 10. februarja dalje negativen izvid na novi korona virus (PCR ali HAG), ki velja od 1. apila 2021 dalje za 72 ur. Predhodno elektronsko registracijo (PTC) pa je treba opraviti/obnoviti le vsakih 28 dni. VEČ

Za vse ostale ostaja predložitev negativnega izvida, ki ni starejši od 72 (PCR) ali 48 ur (HAGT). Registracija je potrebna za vsako pot in se opravi največ 3 dni pred prestopom meje.

S tega odloka so izvzeti delovni migranti s področja prevozništva - npr. vozniki tovornjakov. VEČ

Če test ni ustrezno izstavljen v nemškem/angleškem jeziku potrebujete dodatno izpolnjeno zdravstveno potrdilo. Osnutek: ang/nem
Predhodna elektronska registracija.

Obrazec za registracijo vse potnikov: TUKAJ
 

Vstop v Slovenijo

Od 9. novembra 2020 je Avstrija na "rdečem seznamu" (izjema Predarlska/Vorarlberg, ki je bila s 26. marcem umaknjena s slovenskega rdečega seznama. Vstop iz Predarlske v Slovenijo je tako možen brez napotitve v karanteno in brez predložitve negativnega izvida testa. Vse ostale administrativne enote Avstrije ostajajo na rdečem seznamu.

SPLOŠNO PRAVILO: Osebo, ki prihaja iz Avstrije, razen iz administrativne enote Predarlska, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset dni. Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži eno izmed sledečih dokazil:
  • negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja,
  • potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od 6 mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  • dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Potrdila o testiranju in potrdila zdravnika iz 2. točke se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma schengenskega območja. Negativni rezultat HAG testa za to skupino oseb trenutno ne zadostuje kot dokazilo za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu.

NOVO: V kolikor je oseba ob vstopu v Slovenijo napotena v desetdnevno karanteno, le-te trenutno ni več mogoče predčasno prekiniti.

Ostaja vrsta izjem za prestop meje brez testa in karantene, npr. za mednarodni prevoz, prevoz blaga ali oseb v gospodarskem prometu, tovorni ali potniški promet v tranzitu, diplomate in šolarje do 13. leta starosti. Dodatno obstaja vrsta izjem za prestop meje s testom (PCR ali HAG, ki ni starejši kot 7 dni), npr. za čezmejne delovne migrante, šolarje in študente nad 13 let, dvolastnike in najemnike zemljišč v objemnem območju. VEČ

Pomembno: Osebe, ki potujejo v Slovenijo iz poslovnih razlogov, kot tudi tedenski in mesečni delovni migranti v skladu s trenutno veljavnimi slovenskimi vstopnimi določili ne spadajo med izjeme in morajo ob vstopu v Slovenijo predložiti eno izmed dokazil, navedenih v poglavju "SPLOŠNO PRAVILO". Osebe, ki vsakodnevno vstopajo v Slovenijo, morajo to dokazati z ustreznimi dokazi.

NOVO: Prepoved potovanj v države na rdečem seznamu. Za osebe s prebivališčem v Republiki Sloveniji so prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme. To sta dve splošni izjemi (prebolevniki in cepljeni) in vse posebne izjeme. Te osebe morajo ob izstopu iz države predložiti enaka dokazila, kot se v skladu s tem odlokom zahtevajo ob vstopu v državo.

VEČ INFORMACIJ
 

Testiranje

Avstrija:
Slovenija:
Več informacij: 
Slovenska gospodarska zveza v Celovcu