Pittsburgh se usmerja v nove tehnologije


Mesto Pittsburgh v ameriški zvezni državi Pennsylvania je eden od ameriških primerov kako preživeti gospodarsko krizo in se iz nje tudi nekaj naučiti. Pittsburgh (populacija mesta z širšo okolico je okoli 2,5 milijona) je bil v zadnjih 50-tih letih poznan kot železarsko mesto, sedaj pa se usmerja v nove tehnologije.

Pri tem sodelujejo tudi izobraževalne ustanove kot je University of Pittsburgh, ki je v novembru 2019 organizirala prvo gospodarsko konferenco na Japonskem, Carnegie Mellon University pa je ena najbolj poznanih univerz na področju novih tehnologij in IT (samo od ministrstva za obrambo ZDA imajo pogodbo za raziskovanje v višini več kot 1 milijarde USD v letu 2019!).

Slovenian American Business Association - SABA sodeluje z veliko institucijami v mestu, prav tako tudi z županom in njegovim kabinetom (Bill Peduto je župan od leta 2014). Med pomembnimi gospodarskimi institucijami v Pittsburghu, s katerimi SABA sodeluje že vsa leta, so Port Authority, ki je pristojna za infrastrukturo v mestu in The Urban Redevelopment Authority of Pittsburgh, ki je mestna ekonomska razvojna agencija.

V veliko gospodarsko podporo SABA in našim članom je tudi slovenski častni konzulat v Pittsburgu, ki ga vodi častna konzulka Petra Mitchell (Petram77@gmail.com).

Slovenska podjetja, ki imajo interes za sodelovanje z institucijami v mestu Pittsburgh, priporočamo obisk omenjenih spletnih strani kot tudi spletne strani SABA.

Dodatne informacije:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com