Poslovna delegacija na Južno Tirolsko


Slovenska gospodarska zveza (SGZ) v Celovcu je 13. in 14. novembra 2019 vabila na poslovno delegacijo na Južno Tirolsko. V ospredju je bila izmenjava izkušenj med institucijami in podjetji. Delegacije so se udeležili predstavniki SGZ, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) iz Trsta.

12-člansko poslovno delegacijo sta vodila Benjamin Wakounig, predsednik SGZ, in Brank Meh, predsednik OZS. Za udeležence je bil pripravljen pester program. Florian Hellweger je vodil po sirarni Drei Zinnen v Toblachu, Walter Pichler in Markus Walder sta nam razkazala podjetje Pichler Project GmbH v Bolzanu in Toni Erlacher nas je sprejel v mizarstvu Erlacher GmbH v Barbianu.

Program je vključeval tudi obisk tehnološkega parka NOI v Bolzanu. Andreas Winkler nas je vodil po njihovih prostorih, nato pa so sledili pogovori s predstavniki treh organizacij (Ann-Christin Döding od gospodarskega združenja Handwerk und Dienstleistung, Marc Röggla od Eurac Research ter Stefan Graziedei od Europaregion Euregio). Poslovna delegacija je obiskala tudi gospodarsko zbornico IHK v Boznu, s katero je SGZ leta 2016 sklenila sporazum o krepitvi mreženja članov obeh organizacij in usklajevanju želj po sodelovanju med podjetji iz različnih regij.

Pomen dobrega sodelovanja je izpostavil tudi predsednik OZS, Branko Meh, saj Obrtna zbornica Slovenije, ki letos praznuje 50. obletnico svojega delovanja in šteje danes 25.000 članov, redno krepi svojo partnersko mrežo v tujini.

Udeleženci so se pozanimali o južnotirolski gradbeniški in lesni industriji, obravnavali so pa tudi izvozne teme in razpravljali o nadaljnjih možnostih sodelovanja. »Tako v Italiji kot tudi v Avstriji obstaja slovenska manjšina. Ker sta dve jezikovni manjšini zastopani tudi na Južnem Tirolskem, se pogosto srečujemo s podobnimi izzivi. Zato je pomembna redna izmenjava, da bi te izzive obvladali na najboljši možni način«, je poudaril pomen čezmejnega sodelovanja Alfred Aberer, generalni sekretar gospodarske zbornice v Boznu.

Pomen dobrega sodelovanja je izpostavil tudi predsednik OZS, Branko Meh, saj povezuje Obrtna zbornica Slovenije nad 25.000 svojih članov med tem že 50 let med sabo ter s številnimi poslovnimi kontakti v tujini. Zahvalil se je Slovenski gospodarski zvezi s predsednikom Benjaminom Wakounigom na čelu, da na povabilo SGZ med svoje mednarodne kontakte sedaj lahko šteje tudi Južno Tirolsko.

Zahvalil se je Slovenski gospodarski zvezi s predsednikom Benjaminom Wakounigom na čelu, da na povabilo SGZ med svoje mednarodne partnerje sedaj lahko šteje tudi IHK Bozen na Južnem Tirolskem.

Dodatne informacije:
Slovenska gospodarska zveza v Celovcu
E: office@sgz.at