EU s "sivega seznama" davčnih oaz umaknila Srbijo


Svet ministrov Evropske unije je Srbijo odstranil z evropskega "sivega seznama" davčnih oaz, saj so ugotovili, da se je država uskladila z vsemi obveznosti s področja davčnega sodelovanja ter dejansko še pred predvidenim rokom realizirala vse reforme, potrebne za uskladitev z evropskimi zahtevki za kvalitetno davčno poslovanje.

V obrazložitvi odločitve je omenjeno, da je država že 30. avgusta 2019 ratificirala večstransko konvencijo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) o medsebojni upravni pomoči.

S tako imenovanega "sivega seznama", na katerem se nahajajo države, ki ne izpolnjujejo minimalnih davčnih standardov, a so pripravljene slednje prilagoditi  predpisom, so odstranili tudi Mauritius, Kostariko ter Albanijo, tako da je na seznamu ostalo le še trideset držav.
Finančni ministri Evropske unije so s seznama umaknili tudi Združene Arabske Emirate in Švico.

Evropska unija je decembra 2017 izdelala "črni" in "sivi" seznam davčnih oaz, še posebno potem, ko so odkrili usklajene manevre podjetij ter posameznikov, ki so na tak način zmanjševali davčne obveznosti. Položaj države na "črni listi" ne slabi samo ugleda, ampak povzroča tudi veliko strožji nadzor v transakcijah z EU.

V okviru redne revizije obeh seznamov so se ministri odločili, da z liste umaknejo ZAE. Prav tako so se odločili, da s seznama umaknejo Marshallovo otočje, tako da na njem izven Evropske Unije ostaja le še devet pristojnosti, večinoma otoki v Tihem oceanu, ki pa imajo z EU bolj malo finančnih vezi. ZAE so s seznama umaknili predvsem zato, ker so slednji v letošnjem septembru sprejeli nove predpise  o brezcarinskih conah.

Jurisdikcije, ki na "črni" listi ostajajo tudi v prihodnje, pa so Belize, otočje Fidži, Oman, Samoa, Trinidad in Tobago, Vanuatu ter Ameriška Samoa, Guam in Ameriški Deviški otoki.

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs