Poljski obrambni minister podpisal načrt za posodobitev poljske vojske za obdobje 2021-2035


Poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak podpisal načrt tehnične posodobitve poljskih oboroženih sil za obdobje 2021-2035. Načrt predvideva, da bi porabili skupno 524 milijard zlotov.

Na slovesnosti v Wesoli, v bazi 1. oklepne brigade, je minister poudaril, da je varnost neprecenljiva. Po besedah Błaszczaka je "nujno treba zagotoviti zadostni proračun in ustvariti učinkovite mehanizme, ki bodo omogočili dokončno tehnično posodobitev poljske vojske, primerno za 21. stoletje". Zatrdil je, da je vlada v zadnjih štirih letih naredila veliko za posodobitev vojske. Med drugim je omenil nakup raketnega sistema PATRIOT, raketnih izstrelkov HIMARS in helikopterjev, proizvedenih v Mielecu in Świdniku.

Minister je dodal, da se popolnoma zaveda, da mora biti postopek posodobitve bolj tekoč in predvsem učinkovit, zato je bila njegova ključna odločitev, da se postopek načrtovanja podaljša z 10 na 15 let.

Błaszczak je spomnil, da je julija 2018 predsednik Andrzej Duda podpisal resolucijo o glavnih področjih razvoja poljskih oboroženih sil in nacionalne obrambe za obdobje 2021-2035 in da je vlada že sprejela podroben načrt prestrukturiranja in posodobitve vojske za to obdobje.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com