Mostovi povezujejo – poslovni zajtrk z ministrom za gradbeništvo in prostorsko ureditev Republike Hrvaške


Mostovi povezujejo je bil naslov predavanja, ki ga je SLO CRO Poslovni klub s SID – Prvo kreditno zavarovalnico organiziral v torek, 5. februarja 2019, v Hotelu Sheraton v Zagrebu. 

Uvodoma je visoke goste in člane kluba pozdravil predsednik SLO CRO Poslovnega kluba dr. Saša Muminović, ki se je dotaknil najbolj aktualnega gospodarskega vprašanja, kdaj bo nastopila recesija. Da je v Italiji že, je rekel  predsednik Slo CRO Poslovnega kluba in da bi  bilo naivno pričakovati, da se ne bo dotaknila tudi slovenskega in hrvaškega gospodarstva, saj sta obe vezani na italijanski trg. Predsednik SLO CRO Poslovnega kluba je namreč eden izmed članov upravnega odbora Aquafil SLO in Aquafil CRO, ki sta sicer v italijanski lasti in zagotovo pozna situacijo.

Zaključil je, da verjame, da bo gospodarstvo tokrat bolj pripravljeno na morebitne izzive, ter na oder povabil predavatelja Marjana Pipenbaherja, glavnega projektanta Pelješkega mostu.

Pipenbaher je poslušalce v nadaljevanju popeljal skozi arhitekturno zgodovino mostov, ki se je spreminjala, kot sta se kultura ljudi. Skozi čas se je spremenilo orodje in gradbeni materiali, oblikovne rešitve so se prilagodile trendom, željam in času, toda vloga mostov je ostala ista –  da povezujejo.

Ker sta Pipenbaherju enako pomembna funkcionalnost in estetika, si  je pred idejno zasnovo vzel čas, odšel do Pelješca, opazoval pokrajino, katero bo povezal most, ter izrisal rešitev, ki bo za okolje in naravo najmanj moteča ter najbolj estetska.

Za dokončno projektno rešitev je bilo porabljenih na tisoče ur, saj so bili upoštevane največje varnostne mere ter skrajne vremenske razmere,  kot so visoke temperature, orkanska burja in možnost potresa. Izgradnja Pelješkega mostu je izjemen gradbeni projekt, največji v regiji, arhitekturno oblikovalna rešitev mostu, pa gre ob bok največjim v Evropi in širše.

Častni gost poslovnega zajtrka je bil tudi podpredsednik Vlade RH in minister za gradbeništvo in okoljsko rešitev Predrag Štromar. V svojem nagovoru se je zahvalil za povabilo na dogodek ter članom predstavil aktualne in bodoče projekte ministrstva ter Vlade RH. Poudaril je, da je zaradi geografske bližine in jezikovne podobnosti gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško izjemno pomembno ter v več pogledih za obe državi koristno.  

Dogodka se je udeležila tudi veleposlanica Republike Slovenije v Zagrebu dr. Smiljana Knez. Zanimiva tema je privabila čez sedemdeset članov SLO CRO Poslovnega kluba in ostalih gostov iz Hrvaške in Slovenije, ki so predavanje in kasnejše mreženje ocenili kot zelo koristno.

Zapisala: Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr