V letu 2019 odprava zavarovanja za primere brezposelnosti, ki jih sedaj plačujejo delodajalci


Minister za finance Siniša Mali je napovedal, da bodo s 1. januarjem 2019 odpravljena zavarovanja za primere brezposelnosti, ki jih morajo v višini 0,75 % plačevati delodajalci, kar posledično pomeni, da se bodo obremenitve dobička zmanjšale za 1 % (s 63 % na 62 %).

»S tem dajemo tako podjetnikom kot vlagateljem jasno sporočilo, da se trudimo, da bi bile obremenitve na osebne dohodke čim manjše, da smo posledično vse bolj konkurenčni ter da s tem stimulirano odpiranje novih delovnih mest,« je na konferenci za novinarje povedal minister.

Do konca oktobra bo sprejet predlog novega zakona o nadomestilih, za kar je pridobljeno tudi soglasje MMF-ja, ukinjene pa bodo tudi posamezne dajatve mobilnih blagajn. Tretji ukrep se nanaša na povečanje konkurenčnosti, čemur služi novi zakon davčne amortizacije za osnovna sredstva, ki bo pospešil amortizacijske obračune.

»S temi dejanji spodbujamo in motiviramo vlagatelje, da bi z letom 2019 povečali investicije v osnovna sredstva, nove tehnologije in stroje, s tem pa vplivali na ekonomsko rast,« je še dejal minister ter napovedal, da bo v proračunu za naslednje leto največ javnih vlaganj do sedaj in sicer kar 208 milijard dinarjev, kar je za 25 milijard več kot v letu 2018.

Napovedal je tudi nove spodbude za inovativne tehnologije, ki bodo definirane do konca oktobra 2018. Poleg paketa stimulativnih ukrepov bodo uvedene tudi stimulacije za določene inovativne dejavnosti, ki bodo prav tako predstavljene konec oktobra, veljati pa bodo začele že 1. januarja 2019. Vzporedno se bo začela tudi modernizacija in prenova davčne uprave, ki se sicer že izvaja in ostaja ena od prednostnih nalog.

»Predstavniki Finančnega ministrstva in Davčne uprave so v Bruslju obiskali FPN Finances, predvsem z namenom izmenjave izkušenj s področja davčnih blagajn,« je še povedal minister ter dejal, da se sicer davčna reforma v celoti prenavlja.

Poudaril je še, da je večina sprememb in predlogov vključena v program, ki ga je Srbija podpisala z Mednarodnim denarnim skladom, da pa je poleg uspešne sanacije podjetja Rudarsko-topioničarski basen Bor (RTB Bor) pomembna tudi uspešna privatizacija Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

Vir: eKapija

Pripravila:
Mag. Danijela Fišakov
Predsednica
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs