Poslovni zajtrk SLO CRO poslovnega kluba: Energetika, zelena mobilnost in mednarodno partnerstvo EDISON


Tradicionalni poslovni zajtrk SLO CRO poslovnega kluba se je tokrat odvijal v hotelu Esplanade, kjer se je zbralo čez 60 gospodarstvenikov in eminentnih gostov iz Slovenije in Hrvaške. Poleg ministra za zaščito okolja in energetiko Republike Hrvaške dr. Tomislava Ćorića se je zajtrka udeležila tudi veleposlanica Republike Slovenije na Hrvaškem, dr. Smiljana Knez ter aktualni in nekdanji ekonomski svetovalec na veleposlaništvu, Bernard Šrajner in mag. Jakob Štunf. Tradicionalno so se na srečanju pridružili tudi Branko Roglić, podpredsednik SLO CRO poslovnega kluba in častni konzul Slovenije v Splitu, in Božo Dimnik, častni konzul Hrvaške v Kopru.  

Poslovni del zajtrka je odprl predsednik SLO CRO poslovnega kluba dr. Sašo Muminović z nagovorom o pomembnosti energetike in potrebi po soustvarjanju družbenega in političnega konsenza glede energetske strategije zgledujoč se na izvajanje tovrstne prakse v ZDA. Pohvalil je aktivnost ministrstva, na čelu katerega je dr. Čorić, ki spodbuja subvencioniranje obnovljivih virov energije, še posebej pa izpostavil primer projekta z naslovom »Povečanje energetske učinkovitosti in uporaba obnovljivih virov energije v proizvodni industriji«, kjer je Republiki Hrvaški dodeljeno 270 milijonov kun nepovratnih sredstev za 77 projektov za čez 500 milijonov investicij. Dr. Muminović je ministra opozoril na rak rano gospodarstva in sicer višino nadomestila za obnovljive vire energije, ki je bila v  letu 2017 povečana iz 3,5 na 10,5 lip na kWh, kar je negativno vplivalo na konkurenčnost velikih izvoznikov ne samo do neposrednih konkurentov, pač pa tudi do investicijskih  konkurentov v okviru enakih grupacij.

Cilj SLO CRO Poslovnega kluba, je da najvišje državne službe, ministrstva in politike opozarja na gospodarske probleme, kjer spremembe na bolje ne zahtevajo veliko časa. Enako pomembna  oziroma najvažnejša namera  kluba  pa je promoviranje SLO CRO gospodarskega sodelovanja. Tako je klub poklical g. Darka Levičarja, koordinatorja partnerstva, da bi članom in ministru Ćoriću predstavil mednarodno partnerstvo EDISON - Eco Driving Innvative Solution and Networking, zaradi katere je Slovenija postala laboratorij zelene mobilnosti. EDISON partnerstvo je danes poznano kot eno izmed strateško najvažnejših projektov ekološkega prometa v Evropi.

Navzoče je na kratko pozdravila tudi veleposlanica dr. Smiljana Knez, ki je poudarila pomembnost projekta, katerega cilje je gospodarsko investicijsko povezovanje Slovenije in Hrvaške, ki se lahko na ta način skupaj postavljata pred konkurenco.

Uradni del srečanja je zaključi minister Ćorić, ki je v nagovoru posvetil pozornost vsakemu od  predhodnih predstavitev ter se zahvali za priznanje delu ministrstva ter obenem navzoče informiral o smernicah sprememb na področju nadomestil za obnovljive vire. Predstavil je tudi dodatne aktivnosti in projekte na področju zelene energije, ki jih izvaja ministrstvo.

Po zaključku uradnega dela se je začela razprava s številnimi vprašanji, na katera je minister odgovoril osebno, potem ko se je zaradi nadaljnjih obveznosti opravičil, pa je na vprašanja odgovoril pomočnik ministra Domagoj Valićić. Mreženje se je nadaljevalo ob zajtrku.

Dodatne informacije:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO-CRO poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr