Konferenca o celoletnem turizmu, TURIZAM365


V polni dvorani hotela Sheraton je SLO-CRO poslovni klub v sodelovanju s podjetjem Julius Rose 25. septembra 2018 organiziral konferenco o celoletnem turizmu TURIZAM365 – drugo po vrsti. Predstavljene so bile morebitne rešitve in nove ideje, državne strategije pa so predstavili ministri Albanije, Črne gore in Slovenije, katero je zastopal minister za gospodarstvo in gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek.

Glavna tema konference je bila, »Kako podaljšati sezono in kako spodbuditi turistični razvoj kontinentalne Hrvaške«. Predstavniki iz Avstrije, Irske, BiH, Portugalske, Madžarske in Slovenije (Eva Štravs Podlogar in Saša Muminovič, predsednik SLO CRO poslovnega kluba) in  predstavniki hrvaških turističnih organizacij so v panelnih razpravah predstavili svoje mnenje, izkušnje in dobre prakse.

Predstavniki Hrvaške gospodarske zbornice so dejali, da problem visoke sezone ni tipičen samo za Hrvaško, pač pa vse države Mediterana. Minister Zdravko Počivalšek je dejal, da se je Slovenija lotila celoletnega turizma temeljito in na edinstven način – s poudarjanjem različnosti in ciljem 5 zvezdičnega turizma. Dodal je, da v turizmu nihče ne uspeva sam, zato je povezovanje s sosednjimi državami ključnega pomena. Minister za turizem in zaščito okolja iz Albanije Blendi Klosi se je  strinjal z ministrom Počivalškom in dejal, da je potrebno vzpostaviti skupno turistično ponudbo.

Predsednik SLO-CRO poslovnega kluba dr. Saša Muminović je na panelni razpravi še posebej poudaril izjemno pomembnost razvoja na področju gospodarskega oziroma konferenčnega turizma, organizacije poslovnih druženj ter team buildingov, na najvišji ravni. Namreč nobeno od naštetih ni vezano na letni čas. Na tem področju imata Slovenija kot tudi Hrvaška, veliko možnosti za širjenje in izboljšanje ponudbe.

Predvsem Slovenija se je že usmerila v kampiranje na najvišji ravni s  t. i. glampingom in Hrvaška bi ji lahko sledila iz primerov dobrih praks.  Organizatorica dogodka, direktorica Julius Rose Ivana Kolar, ki je tudi članica upravnega odbora SLO-CRO poslovnega kluba, je dejala, da je na Hrvaškem problem, ker se več kot o kvaliteti turistične ponudbe razpravlja o cenah uslug in dodala, da  brez odločne intervencije države na področju urejanja standardov v turizmu ne bo napredka.

Konferenca je izpostavila pomembno in aktualno temo za vse sodelujoče države v regiji - preobremenjene poletne sezone in pomanjkanje ali odsotnost turistične ponudbe v ostalih letnih časih na kontinentalnih področjih držav. Po mnenju sodelujočih so države regije izjemno bogate v naravnih, zgodovinskih in kulturnih danostih. Zato je konferenca te vrste odlična priložnost za mreženje sodelujočih turističnih in gospodarskih posameznikov v cilju izmenjave dobrih praks.

Naslednja konferenca je predvidena v maju 2019 in sicer na temo kulturnega turizma.

Dodatne informacije:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO-CRO poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr