Investicijske priložnosti v Sloveniji: Luksemburško – slovenski poslovni klub je privabil belgijske, luksemburške in slovenske udeležence k razpravi, kaj Slovenija kot atraktiven trg lahko ponudi


Luksemburško-slovenski poslovni klub (LSBC) je 28. septembra 2018 organiziral prvi dogodek na temo investicijskih priložnosti, ki je potekal na Gospodarski zbornici v Luksemburgu. LSBC, v sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo in ob podpori Veleposlaništva Slovenije v Bruslju, Častnega konzulata v Luksemburgu in Gospodarske zbornice Luksemburg, je gostil predstavnike slovenskih investicijskih projektov, investitorje in njihove predstavnike iz Belgije in Luksemburga, da bi razpravljali o potencialu investicijskih priložnosti. Ključni vidiki so bili predstavitev priložnosti v posameznih sektorjih, ki so na voljo investitorjem in razprava, kaj Slovenija kot atraktiven trg lahko ponudi.

Slovenija je lahko odlična strateška vstopna točka za poslovanje v širši regiji Srednje Evrope kar kažejo tudi nedavna tuja vlaganja. Luksemburg je z € 1.5 milijarde že drugi največji investitor, takoj za Avstrijo z 3 milijardami.

V uvodnem nagovoru je Roland Streber, častni konzul Slovenije v Luksemburgu, še posebej izpostavil pomembnost izmenjave informacij med obema državama in medsebojnega sodelovanja. Pozdravil je prisotnost predstavnikov Gospodarske zbornice Luksemburg, Evropske investicijske banke in Evropskega investicijskega sklada, kar zagotavlja dogodku mednarodni značaj in odpira priložnosti izven meja države.

Vlogo častnega konzulata vidi predvsem pri vzpostavljanju kontaktov v Luksemburgu in mediacije med različnimi interesi, saj zadnjih pet let že dela z LSBC in s slovenskimi podjetji in dobro pozna oba poslovna okolja. Predvsem je poudaril pomembnost strateškega razmišljanja ponudnikov, saj imajo večje možnosti projekti, ki bazirajo na krožnem gospodarstvu.  

Slovensko delegacijo je vodil Božidar Pučnik iz Mariborske razvojne agencije, ki meni, da tokratni dogodek orje ledino saj Slovenija kot izbira za tuje vlagatelje še ni dovolj prepoznavna v Luksemburgu. Obenem bi rad čestital LSBC za iniciativo in bi si želel več podobnih dogodkov. Naslednja priložnost za potencialne investitorje bo že 23.-24. oktobra letos v okviru mednarodnega investicijskega foruma ESIC v Mariboru.

Na vprašanje glede pomena dogodka je Edith Stein, svetovalka za mednarodno sodelovanje na Luksemburški gospodarski zbornici, komentirala: »Veseli me, da je dogodek tako uspel in osebno vidim veliko podobnosti med državama. Tako Slovenija kot Luksemburg sta majhni državi, zato je potrebno graditi mostove s sosedami in pospeševati izvoz. Še posebej vidim možnosti za sodelovanje na področjih IKT, ekotehnologij, gradbeništva in inženiringa. V tem pogledu so povezave, ki jih državi že imata vzpostavljene v tujini, ključnega pomena prav tako sta obe državi del notranjega trga Evropske unije, kar omogoča enostavno poslovanje.

Na dogodku je bilo predstavljenih preko 30 projektov s strani DUTB, RA-ROD Ajdovščina, RC Novo Mesto in občine Šmarješke Toplice, RRA Koroška in Slovenj Gradec, RRA Zeleni Kras in občin Pivka, Postojna in Ilirska Bistrica, Mariborske razvojne agencije in občine Maribor.

Dodatne informacije:
Nataša Zajec, izvršna direktorica
Luksemburško-slovenski poslovni klub LSBC
T: 031 390 477
E: natasa.zajec@lsbc.lu