Predvidena nova kitajska vlaganja v Srbijo


V prisotnosti predsednika vlade Aleksandra Vučića je bila 17. septembra 2018 v Pekingu podpisana pogodba o strateškem partnerstvu z RTB Bor in še nekaj pomembnih ekonomskih sporazumov. Pogodbo med srbsko vlado, RTB Bor in podjetjem Zijin je podpisal minister za rudarstvo in energetiko Aleksandar Antić.

Finančni minister Siniša Mali je podpisal Memorandum o soglasju med srbsko vlado in podjetjem Shijiazhuang Jiu ter sporazum o soglasju med Republiko Srbijo in Shandongom, teritorialno transportno skupino. Podpisal je tudi protokol o izvajanju memoranduma o sporazumu med Republiko Srbijo in podjetjem Lanzhou Guantung ter pogodbo med Republiko Srbijo in podjetjem Huawei o nakupu opreme, dela in storitev za realizacijo izjemno pomembnega projekta nadzora prometa.

"Na Kitajskem smo podpisali pet zelo pomembnih pogodb, med njimi pogodbo o prevzemu RTB Bor - investiciji v višini 1,460 milijard dolarjev. Ta vsota bo v naslednjih šestih letih vložena v proizvodnjo rudnika. Po štirih, žal neuspešnih poskusih privatizacije med leti 2006 in 2009, smo končno uspeli najti partnerja, ki bo v skladu s strategijo skupaj z vlado razvijal tako pomemben rudnik in podjetje", je še posebej poudaril minister Siniša Mali.

Dodal je še, da je podpisana tudi pogodba med družbo Shandong Linglong za izgradnjo nove tovarne gum v Zrenjaninu, kjer gre za investicijo v višini skoraj milijarde dolarjev. Podpisana je tudi pogodba s kooperantom tega podjetja, ki se prav tako seli v Zrenjanin, ter pogodba s podjetjem, ki bo v Zrenjaninu proizvajalo cinkov oksid (investicija v višini približno osemdesetih milijonov dolarjev), podjetje pa bo ob tem zaposlilo še dvesto osemdeset delavcev. S podjetjem Huawei je podpisana pogodba o uvedbi video nadzora v državi.

Po mnenju ministra Malija gre za pomembne pogodbe oziroma sporazume, ki temeljijo na večletnem delu. Našli so investitorja za Smederevo, za RTB Bor in Zrenjanin, v kratkem pa bo podpisana tudi pogodba o gradnji novega tehnološkega parka v Borči.

Park se bo razprostiral na skoraj tristo hektarjih. Podpisan bo sporazum s podjetjem CRBC, ki bo v veliki meri spremenil strateške mejnike države. Zelo veliko kitajskih podjetij se odloča za investicije v Evropi. S tem parkom, ki bo edini takšen v Evropi, bodo prišli v Srbijo, kar pomeni na desetine novih podjetij ter posledično na tisoče novih delovnih mest.

Predsednik države Aleksandar Vučič je pogovarjal tudi s predstavniki podjetja China Road and Bridge corporation, s predstavniki kitajske državne banke Bank of China in Exim banke ter s predstavniki kitajskih družb China Machinery engineering corporation in China Power.

Vir: Ekapija

Pripravila:
Mag. Danijela Fišakov
Predsednica
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs