Ohio – odpiranje novih delovnih mest

 
Ameriška zvezna država Ohio, kjer ima v mestu Cleveland sedež tudi Slovenian American Business Association (SABA) je na vrhu liste pri odpiranju novih delovnih mest v državah ZDA.
 
Tako je v letu 2018 med prejemniki tako imenovane "Silver Shovel" (Srebrna lopata) nagrade in to v kategoriji 8+ do 12 milijonov populacije v državi. Ohio ima 11,66 milijonov prebivalcev.
 
Nagrado podeljuje gospodarska revija "Area Development", ki je bila ustanovljena leta 1965 in se šteje za vodilno revijo glede investicij in "migracij" podjetij. Revija ponuja dragocene informacije, ki so pomembne za dejavnike, ključna vprašanja in merila, ki vplivajo na uspešno odločitev. Revija se izdaja četrtletno v 44.000 izvodih.
 
Letne nagrade Gold and Silver Shovel za razvoj območja se podeljujejo državam za njihove dosežke pri privabljanju večjih investicijskih projektov, ki bodo posledično ustvarili veliko število novih delovnih mest. Podatke iz vseh 50 držav so zbrali na podlagi 10 največjih projektov za ustvarjanje delovnih mest in investicijah, ki so se začeli leta 2017 (upoštevali so le tisti projekti, ki so dejansko vložili denarne zneske, začeli širitev, začeli nov najem itd.). Na podlagi kombinacije posameznih dejavnikov - vključno s številom novih delovnih mest, ki jih je treba ustvariti glede na prebivalstvo države, kombiniranega dolarskega zneska naložb, števila novih objektov in raznolikosti predstavljene industrije.
 
V letu 2017 je tako na vrhu liste investicij in odpiranja delovnih mest v Ohio podjetje Amazon, ki bo zagotovilo 2000 novih delovnih mest v distribicujskem centru v mestu North Randal. V tabeli so tudi ostala podjetja, ki so pripomogla k gospodarski rasti in odpiranju delovnih mest.
 

 
 Podjetje
Lokacija
 
Delovna mesta
 
 
1. Amazon North Randall N 2,000 $100 million E- commerce Fulfillment
2.
Facebook
New Albany
N
100
$750 million
Data Center
3.
Progressive Casualty Insurance Co.
Highland Heights
E
900
$30 million
Financial Services
4.
Pro-Tec Coating Co., Inc.
Leipsic
E
80
$410 million
Steel Processing
5.
Ensemble HP, LLC
Blue Ash
E
1,100
$34 million
Biohealth
6.
Nestle USA, Inc.
Solon
N
320
$16.8 million
Food Sciences
7.
Silfex, Inc.
Springfield
N
400
$214.4 million
Silicon Components
8.
IronUnits LLC
Toledo
N
130
$567 million
Iron Processing
9.
The Huntington National Bank
Columbus
N
386
$11.6 million
Financial Services
10.
Pratt Paper, LLC
Wapakoneta
N
300
$270 million
Paperboard
 

Na listi je vsaj eno podjetje, ki kot tuje podjetje povečuje investicije v ZDA, Nestle iz Švice, ki preko svojega ameriškega podjetja Nestle USA širi svojo produkcijo in prodajo. Tako bodo iz Kalifornije preselili glavni sedež podjetja v Virginijo in s tem povezano tudi nekaj novih delovnih mest na področju oskrbovanja trgovin, ki se bodo orpla v Ohio.
 
Pri vstopu Nestle podjetja v Ohio je pomembno vlogo odigral Team NEO, lokalni partner SABA.
 
Več o reviji Area Development.
Več o SABA.
 

 Pripravil:

Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com