Sodelovanje držav Ohio, Pennsylvania in West Virgina

 
Team NEO, lokalni partner Slovenian American Business Association (SABA) v Clevelandu, Ohio deluje tudi na področju energetike in v tem svojstvu so izdali informacijo o povezovanju med državami Ohio, Pennsylvania in West Virginia.
 
Težnja po energetski osamosvojitvi ZDA in najdbam velikih zalog plina in ostalih naravnih virov na območju teh treh držav je privedla do gospodarsko – energetskega sodelovanja omenjenih treh držav. Investicije od leta 2010 naprej so dosegle že polovico od predvidenih 170 milijard USD!
 
V letu 2015 pa so guvernerji vseh treh držav dosegli dogovor „The Tri-State Shale Coalition“. The Pittsburgh Reginal Alliance in Benedum Foundation (Pennsylvania in West Virginia), Team NEO (Ohio) in Vision Shared (West Virginia)so vodilne institucije – organizacije za kooperacijo – sodelovanje med temi tremi državami. Področja sodelovanja in koordiniranja so trženje, izdaja dovoljenj, infrastruktura, delovna sila in raziskave. Najdbe naravnega plina na območju vseh treh držav in njegova predelava bi lahko v prihodnosti presegla proizvodnjo v državi Texas.
 
SABA je v času svojega delovanja že izvedla nekaj gospodarskih „akcij“ z Team NEO kot tudi z Pittsburgh Regional Alliance. Tako lahko za  interesente v Sloveniji tudi na področju energetike obstajajo možnosti za povezovaje ali posredovanje  informacij o konkretnem sodelovanju treh držav v ZDA. 

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com