Tuje investicije v ZDA v letu 2018

 
Izvajanje (v volilni kampanji obljubljenih!) gospodarskih ukrepov v ZDA se v praksi izraža tudi v tujih investicijah v ZDA. Ob povečanju interesa po investiranju v ZDA,  ameriške zvezne države dobesedno tekmujejo pri sprejemanju zakonodaje, ki tujim investitorjem omogoča določene davčne in druge finančne ugodnosti v primeru investicije in s tem odpiranja novih delovnih mest.
 
Struktura investicijskih podjetij je zelo različna kot je tudi spisek ameriških zveznih držav kjer se te tuje investicije izvajajo.Velika večina podjetij je povezanih z avtomobisko industrijo za katero je sedanja administracija napovedala (a ne še v celoti udejanila) kar nekaj davčnih sprememb (a rezultati so že vidni). Z nekaterimi evropskimi podjetji, ki gradijo nove tovarne v ZDA posluje tudi nekaj slovenskih podjetij, ki tako posredno dobijo delo v ZDA a v veliki meri trenutno trčijo ob zelo restriktivno zakonodajo ZDA na področju migracije.
 
Slovenian American Business Association (SABA) iz Clevelanda ima med svojimi člani nekaj teh slovenskih podjetij, ki sledijo velikim evropskim na trg ZDA in za njih izvaja tudi določen servis. Prav tako izvaja posamezne aktivnosti za podjetja, ki so še v fazi prihoda na trg ZDA in prav tako še niso članice SABA. A imajo to v planu!
 
V letu 2018 so ali bodo v ZDA investirali – navajamo le nekatera podjetja za katera smo podatke zbrali iz različnih virov posameznih ekonomskih institucij in organizacij, ki podpirajo, evidentirajo in sodelujejo v samem postopku tujih investicij – z nekaterimi SABA tudi aktivno posluje:
 
 1. Continental Motors Group – investicija 75 mio USD v Alabami. CMG je hčerinsko podjetje AVIC International Holding LTD, investicijske holding družbe s sedežem v Hong Kongu in deluje na področju avio industrije.
 2. Interfor Corporation – investicija 240 mio USD v South Carolina. IC je ena največjih proizvajalcev lesa na svetu s sedežem v Vancouver v British Columbia.
 3. ABB – investicija 20 mio USD v Tennessee.  Švicarsko podjetje ABB je z več kot 24.000 zaposlenimi vodilno na področju industrijske tehnologije v ZDA.
 4. Nichiha Corporation – investicija 120 mio USD v Georgia. Japonska Nichiha Corporation je svetovni proizvajalec izdelkov iz cementa. Nichiha je v ZDA od leta 1998.
 5. Nestlé – investicija 20 mio USD v Virginia. Švicarsko podjetje odpira nov ameriški sedež v Virginiji.
 6. Thyssenkrupp – investicija 200 mio USD v Georgia. Thyssenkrupp Elevator Americas, podružnica nemškega jeklarskega in industrijskega konglomerata, naj bi investirala v  izgradnjo glavnega kompleksa in testnega stolpa.
 7. Sublimity – investicija 64 mio USD v California. Irsko podjetje Sublimity je znano v farmaciji.
 8. SalesPond – investicija 1 mio USD v Indiana. Avstralsko podjetje SalesPond (svetovni ponudnik generiranja, prodaje, podatkov in ponudnikov trženja rešitev) ima sedež v Sydney in svoje podružnice v Braziliji, Indiji, Indonezija, Koreji, Japonski in Novi Zelandiji.
 9. DAE-IL Corp – investicija 50 mio USD v Kentucky. Južnokorejska tovarna DAE-IL je ena vodilnih pri izdelavi avto delov.
 10. Shintech – investicija 1,49 milijarde USD v Lousiana.  To je hčerinska družba v lasti Japonske Shin-Etsu Chemical Co. Ltd., ki je največji svetovni proizvajalec PVC.
 11. Arch Capital Group – investicija 12,9 mio USD v North Carolina. Podjetje iz Bermudov deluje na področju finančnega poslovanja - svetovanja.
 12. Honda – investicija 54,8 mio USD v Alabama. Japonski avtomobilski gigant oziroma v ZDA Honda Manufacturing Alabama zaposluje več kot 4.500 ljudi in je v svoji tovarno vložila že več kot 2,6 milijarde dolarjev, letno pa proizvede več kot 340.000 vozil in motorjev.
 13. BAE Systems – investicija 45,5 mio USD v Alabama. Podjetje iz Velike Britanije deluje na področju avio industrije.
 14. Bowling Green Metalforming – investicija 14,2 mio USD v Kentucky. Podjetje iz Kanade izdeluje avto dele.
 15. Entekra – investicija 500 delovnih mest v Louisiana. Irsko gradbeno podjetje je podpisalo veliki gradbeni posel. Tudi v delovnih mestih se v ZDA štejejo investicije!!
 16. Shire – investicija 1,2 milijarde USD v Georgia. Irsko podjetje iz Dublina proizvaja zdravila – farmacija.
 17. Volvo – investicija 1,1 milijarde USD v South Caroilna. Izdelava novega tipa avtmobila Volvo.
 
Potem so tu še podjetje Mercedes Benz iz Nemcije, Novo Nordisk iz Danske, 4Cast iz Izraela, Hitachi iz Japonske in tako naprej. Informacija je malce drugačen prikaz od medijsko podprte politike predsednika ZDA, ki pa v gospodarski praksi kaže dosti bolj drugačne in pozitivne rezultate.
 
Vse te investicije vplivajo na rast gospodarstva in odpiranje delovnih mest in se sedaj ZDA srečuje z večjim povpraševanjem kot je ponudba na delovnem trgu! Seveda odvisno od delovnega mesta in strokovne usposobljenosti.
 
SABA bo še naprej spremljala gospodarske trende v ZDA in po svojih (kadrovskih) močeh pomagala slovenskim podjetjem pri vstopu na trg ZDA. 

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com