Katere zvezne države v ZDA so najbolj priljubljene za ustanovitev podjetja


Po sprejemu določene davčne zakonodaje in ostalih povezanih zakonov s področja gospodarstva, ki jih je sprejel sedanji predsednik ZDA skupaj s svojo administracijo, zvezne države v ZDA "tekmujejo" med seboj, katera bo s svojo zakonodajo privabila največ tujih investicij in podjetij. Po pregledu zakonodaje so v ospredju privabljanja tujih podjetij države Delaware, Nevada in Wyoming.

Seveda je potrebno pred odločitvijo o državi, v kateri bi morala biti ustanovljena vaša družba ali d.o.o. (LLC), poznati svoje podjetje. Navsezadnje so vsa podjetja drugačna! Najprej morate imeti jasno sliko o tem, kakšno poslovno dejavnost boste opravljali in kje. Morate vedeti, kakšni so vaši prihodnji načrti - ali želite iti javno ali ostati v zasebni lasti? Ali je vaše podjetje ukoreninjeno v vaši skupnosti ali pa obstaja na internetu in nima pravega ozemlja? Katere so vaše prednostne naloge? Bi raje prihranili davke ali se izognili dodatnim papirjem? Kakšen je vaš proračun? Ali si lahko privoščite, da greste v drugo državo? Boste imeli lokalnega partnerja ali ne in v kateri državi le-ta posluje? To in se vsa druga vprašanja si morate odgovoriti preden se odločite, ali boste in v kateri državi ustanovili svojo družbo ali d.o.o. - LLC.

Delaware je poznan kot davčna oaza (predvsem zaradi institucije, ki se imenuje  Chancery Court) in tudi kot raj za javna podjetja. Izkušnje pa ne potrjujejo interesa po ustanavljanju malih in srednje velikih podjetij. Pa tudi negativni prizvok v zadnjih letih mogoče prav tako vpliva na registracijo podjetij iz tujine. Zato pa je za ta podjetja raj Nevada. Je poznana kot eno najhitreje rastočih držav v ZDA in eden od glavnih razlogov za to je pro-poslovno okolje. Nevada se šteje za "davčno zatočišče" - in to z dobrim razlogom. Nevada nima davka od dohodka iz dejavnosti, franšiznih pristojbin, davka na kapitalske dobičke ali davka na dediščino. Tudi podatka, da je zagotovljena totalna anonimnost lastnikov podjetij, ni za zanemariti. Seveda pa je motor razvoja igralniška industrija. Wyoming pa je ena od držav, ki se v gospodarskem razvoju dvigajo, a so se vedno malce "skrite".

Med "popularnimi" državami je prav tako Florida medtem, ko so Ohio, Pennsylvania, Illinois ali druge države, kjer največ deluje Slovenian American Business Association – SABA, bolj v drugi polovici razpredelnice priljubljenih držav za ustanavljanje podjetja.
A izkušnje SABA in njenih partnerjev kažejo, da so za izvedbo registracije in nato resnega poslovanja v ZDA (in ne imeti samo poštnega nabiralnika) države kot Ohio, Pennsylvania in Indiana ene bolj "priljubljenih"!

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com