Lublinske izvozne priložnosti in pritok tujih naložb v regijo


»Nova agencija bo prva točka za stike, za izvoznike in vlagatelje, ki načrtujejo razvoj svoje dejavnosti v tujini«, je povedal Krzysztof Senger, izvršni podpredsednik Poljske agencije za investicije in trgovino ter strokovnjaki agencije, med marčevsko konferenco z naslovom Export-Invest v Lubelskie v Lublinu.

Lokalna podjetja, člani javne uprave in predstavniki znanosti so prišli v Lublin, da bi razpravljali o vplivu vladnega razvojnega načrta na Lublinske izvozne priložnosti in pritok tujih naložb v regijo.

»Na Poljskem je raven internacionalizacije podjetij v segmentu MSP nizka«, je pojasnil Senger. »To je rezultat razpršenega in neučinkovitega sistema javne podpore za poslovanje na Poljskem«, je dodal. Trdi, da so bili do nedavnega poljski podjetniki osredotočeni na sosednje trge, predvsem v Evropski uniji. Sedaj bi se morale razmere spremeniti zaradi uvedbe novega programa podpore poljskim izvoznikom in vlagateljem. Program, ki so ga pripravile javne ustanove Poljskega razvoja, bo olajšal širitev na tuje trge. Program je usmerjen na oddaljene trge z največjimi poslovnimi priložnostmi za poljske podjetnike. Podjetja, ki vstopajo v program, bodo opremljena  z ustreznimi orodji za mednarodno širitev. Kot so pojasnili strokovnjaki Agencije, lahko poljsko podjetje na samem začetku sodelovanja z institucijami, povezanimi z družbo  PFR, vključno z Agencijo za Poljske naložbe in trgovino, dobi pomoč pri upravljanju projekta, ki ga bo vodil do doseganja poslovnih ciljev na izbranem tujem trgu. Zraven tega bodo lahko podjetniki uporabljali tudi mrežo Agencije za zunanjo trgovino, ki se nenehno povečuje. Odpirajo jih v državah z največjim potencialom za Poljsko gospodarstvo.

Samo pomoč na oddaljenem trgu pa ni dovolj. Potrebno je spremeniti model ustvarjanja konkurenčne prednosti poljskega podjetja v tujini. Mnoga poljska podjetja tekmujejo z drugimi glede na ponujeno najnižjo ceno. Le-to je rezultat preprostih oblik sodelovanja s tujimi partnerji. »Nizka stopnja inovativnosti poljskih podjetij je ovira pri izvozu«, je pojasnil Senger. »Spodbujati moramo podjetja, da se bolj aktivno vključujejo v raziskave in razvoj ter tako nudijo veliko več novih inovativnih izdelkov in storitev, ki jih je lažje prodati na zelo konkurenčnem  svetovnem trgu«, je še dodal.

Razvoj odnosov med  osrednjimi in lokalnimi partnerji v Lubelski provinci je bil eden od vrhuncev srečanja. »Sodelovanje s poljskimi regijami je ključnega pomena. Ni boljšega partnerja od regije, ko gre za tujo širitev poljskega podjetja«, je trdil Senger. Opazil je tudi, da bi podjetniki, uspešni na svetovnih trgih, morali pričakovati krepitev svojega položaja tudi na Poljskem. »Podjetje s statusom globalnega igralca je veliko bolj prepoznavno po vsej državi. Zato je lažje pridobiti nove lokalne poslovne partnerje«, je dodal.

V času sestanka, sta g. Senger in Maršal Lubelskie province SŁavomir Sosnowski podpisala sporazum o sodelovanju med Poljsko investicijsko in trgovinsko agencijo in organi province.

Vir: PAIH

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com