Investicijsko sodelovanje med Poljsko in Slovenijo


Poljska je odličen kraj za vlaganje in razvoj poslovanja. Poljski 38 milijonski trg je eden največjih v Evropski uniji. Privlačna lokacija v središču Evrope in križišče glavnih komunikacijskih poti pomeni, da je poljsko blago enostavno izvoziti v vse evropske države in doseči več kot pol milijarde potrošnikov. Med glavne poljske poslovne partnerje vidimo npr.: Nemčijo, Rusijo, Kitajsko, Francijo, Veliko Britanijo in Italijo.

Poljsko gospodarstvo ima trdno podlago stabilnega razvoja. Svetovna gospodarska kriza ni prizadela Poljske, le-ta pa je  edina država v Evropi, ki ni doživela recesije in je rastla najhitreje. Poleg tega napovedi Narodne banke Poljske kažejo pozitivno rast BDP, ki bo po napovedih dosegla 3,6% leta 2017 in 3,3% leta 2018, medtem ko bo rast inflacije do leta 2018 presegla 1,5%.  

Zaradi tega se ocena investicijskega ozračja izboljšuje iz leta v leto. Te zmogljivosti nenehno opažajo številni tuji subjekti, katerih naložbe so v letu 2015 dosegle 159 milijard evrov. Med podjetja, ki vlagajo na Poljsko, spadajo Mercedes-Benz Poland, Indesit Company Poland in 3M Poland.

Glede na svetovne korporacije je treba opozoriti, da lahko najdemo veliko primerov slovenskih podjetij, ki pogumno in uspešno vstopajo na  poljski trg.

Gorenje, d.d.
Proizvajalec gospodinjskih aparatov Gorenje se je konec decembra 2013 uvrščal na borzo v Varšavi in Ljubljani. Z izdajo delnic so pri Gorenju  zmanjšali delež neto dolga na EBITDA in leta 2015 povečali svoj delež na poljskem trgu gospodinjskih aparatov na približno 5%.

Krka, d.d. Novo mesto
Slovenski proizvajalec farmacevtskih izdelkov, katerega glavna dejavnost je proizvodnja in prodaja izdelkov na recept, se je odločila, da vstopi na Varšavsko borzo in svoje delnice uvršča preko »dvojne kotacije«.

ETI Sp. , z.o.o.
ETI d.d. ELEKTROELEMENT je industrijsko električno podjetje, ki je po prevzemu leta 2001 postalo lastnik ETI Polam Sp. z.o.o. podjetje. Prilagoditev premoženja podjetja Polam Pultusk S.A. na Polskem, je modernizirala in posodobila proizvodnjo, le-to pa je omogočilo izboljšanje učinkovitosti in razvoja, kar se kaže v povečanem številu zaposlenih (1998 - 28 oseb, 2008 - 369 oseb).

Wytwórnia Octu i Musztard w Parczewie Sp. z.o.o.
Apis-vita d.o.o. je decembra 2010 od Ministrstva za finance kupilo delnice WOM Parczew Sp. z.o.o.. Kot rezultat preoblikovanja in naložb v modernizacijo proizvodnih linij je Wytwórnia Octu i Musztard w Parczewie postal eden izmed vodilnih proizvajalcev gorčice, kisa in kečapa na poljskem trgu.

Armeton Poland Sp. z.o.o.
Slovensko podjetje z mednarodnimi izkušnjami, je specializirano za proizvodnjo betonskih protiuteži za gospodinjske aparate. Z dvema proizvodnima obratoma na Poljskem, razvija in prodaja svoje izdelke po vsem svetu.

Poljska vlada podpira naložbe, ki imajo velik pomen za gospodarstvo, s številnimi programi, ki so jih ustanovile vladne agencije, kot je poljska agencija za investicije in trgovino ter nacionalna gospodarska zbornica. Primer te podpore je »Poljski naložbeni program  za leta 2011-2023«. Projekt je namenjen podjetnikom, ki načrtujejo naložbe v avtomobilsko industrijo, elektroniko ali kmetijsko-živilski sektor. Poleg tega Poljska ponuja spodbudo tujim podjetjem, da investirajo v podjetja, ki so v eni od 14 posebnih ekonomskih con, saj so v teh območjih zagotovljene  davčne olajšave in  drugi preferencialni pogoji.

Glede na vladne dejavnosti je vredno predstaviti dejavnosti poljsko-slovenskega poslovnega kluba Triglav Rysy, ki je neodvisen subjekt, ki podpira slovenske in poljske podjetnike, da izmenjujejo svoje poslovne izkušnje. Le-ta nudi  poljskim in slovenskim članom celovite storitve na področju poslovne podpore, npr. pravne storitve (pomoč pri ustanavljanju podjetij, pridobitev povračila DDV-ja) ali tržno svetovanje (iskanje poslovnih partnerjev, predstavitev podjetij in izdelkov, analiza trga). Ta široka paleta podpore je zelo pomembna »varnostna previdnost« za investicijsko odločitev tako za tuje kot slovenske vlagatelje.

Številni načini državne podpore, rastoče gospodarstvo, makroekonomska stabilnost in velik domači trg določajo velik potencial poljskega trga. To dejstvo potrjujejo podatki, ki kažejo, da se je trgovanje med Poljsko in Slovenijo v letu 2015 povečalo in doseglo 1,266 milijarde EUR. Razpoložljivost dobro usposobljenih in produktivnih zaposlenih, prijazna poslovna klima in pregledni davčni in pravni sistemi potrjujejo, da je Poljska perspektivni trg, ki se odpira novim izzivom, ki jih predstavljajo tuji vlagatelji.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com