PAIH in PGM bosta spodbujali poljsko avtomobilsko industrijo v tujini


Poljska agencija za investicije in trgovino (PAIH) je vzpostavila sodelovanje s Poljsko avtomobilsko skupino (PGM), ki združuje domače proizvajalce avtomobilskih dodatkov in komponent. V skladu s sporazumom bosta obe strani sprožili različne projekte, naslovljene na mednarodno občinstvo, ki skupaj  spodbujajo avtomobilska podjetja s poljskim kapitalom.

Avtomobilska industrija je ena od dvanajstih strateških sektorjev poljskega gospodarstva, navedenih v vladnem Odgovornem razvojnem načrtu. Proizvodnja delov in opreme je gonilna sila avtomobilskega podjetja v državi. Odgovoren je za 57% industrijske proizvodnje in ustvari več kot 40% izvoza za celotni sektor. Na tem tržnem segmentu prevladujejo podjetja s poljskim kapitalom.

»Obstajajo na stotine podjetij s poljskim kapitalom, ki zaposlujejo talentirane konstruktorje, inženirje in mehanike. Ti ljudje pomembno vplivajo na uspeh poljske avtomobilske industrije. Gradijo močno in dobro znano blagovno znamko avtomobilske industrije ter pritegnejo vodilne tuje investitorje na Poljsko«, je komentiral predsednik PAIH Tomasz Pisula. »Skupaj s Poljsko avtomobilsko skupino se bomo potrudili, da bo kar se da največji izkoristek mednarodnega razcveta za poljske avtomobilske komponente«, je dodal.

Sporazum določa hitro pot do tujih izvajalcev poljske avtomobilske industrije. Med poslovne cilje, ki jih določa sporazum, sodijo vlagatelji, ki vsakodnevno podpirajo PAIH, vendar pa obstaja tudi poslovno okolje z vsega sveta, s katerimi Agencija sodeluje v svojih zunanjih uradih. Povezovanje pravih poslovnih partnerjev in skrb za kakovost poljske avtomobilske ponudbe je temeljno vprašanje za PAIH in PGM. »Poznamo posebnosti podjetij s poljskim kapitalom, povezanim s Poljsko avtomobilsko skupino. PGM pogosto organizira študijske obiske na spletnih straneh svojih članov«, je dejal Adam Sikorski, predsednik poljske avtomobilske skupine. Skupina se ukvarja z vzpostavitvijo obveznega certificiranja delov in opreme, ki bi morala voditi do nenehnega izboljševanja kakovosti avtomobilskih izdelkov, ponujenih v državi.

Obe strani že nekaj mesecev preizkušata model sodelovanja. Marca so skupaj organizirali študijski obisk na Poljskem za Center za naložbe in trgovino v Botswani. »Povabili smo podjetnike iz Botswane za vstop v PZL Sedziszow in Sankok Rubber. Obe tovarni sta povezani z PGM. Afriški podjetniki so iskali tudi proizvajalce določenega avtomobilskega asortimana. Izbrali smo takšno skupino in kontaktirali obe strani«, je še dodal Sikorski.

Opozoril je tudi, da je nekaj dni pred podpisom sporazuma s PAIH, Skupina pomagala Agenciji organizirali B2B srečanje s Tajsko poslovno misijo, ki je obiskala Poljsko, da bi se seznanila z novimi naložbenimi možnostmi. »Čeprav so imena podjetij zaupna, moramo priznati, da so bili B2B pogovori zelo uspešni. Kmalu bi lahko prišlo do poslovnega sodelovanja«, je dejal predsednik PGM.

V sporazumu sta PAIH in PGM izrazila prizadevanja za razvoj poljskih avtomobilskih komponemt. Zaradi tega bo Agencija iskala nove, izvozne in naložbene priložnosti za Poljske avtomobilske proizvajalce. Zagotovili bodo tudi podatke o tujih trgih. »Prihodnost Poljskih blagovnih znamk je na neevropskem trgu in za njih bomo iskali nove poslovne niše«, izjavlja predsednik PAIH Tomasz Pisula. Agencija bo zagotovila tudi dostop do orodij za podporo izvoza, ki jih ponujajo vse institucije Poljskega razvojnega sklada, v katerega je vključen tudi PAIH. Po drugi strani pa bo Poljska avtomobilska skupina delila strokovno mnenje o poljskem avtomobilskem sektorju s svojimi novimi partnerji med ključnimi poslovnimi dogodki tako na Poljskem kot tudi v tujini.

Vir: PAIH

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com