Vesoljska industrija zavzema že skoraj 2% luksemburškega BDP-ja


Luksemburg ustvari skoraj 2% svojega BDP iz vesoljske industrije, je dejal minister za gospodarstvo Etienne Schneider na sobotni konferenci v ZDA. V svojem govoru v okviru »New Worlds Conference« v Teksasu je Schneider dejal, da vesoljsko rudarjenje (space mining) predstavlja osrednji interes za Luksemburg, poroča CNBC. Povedal je še, da Veliko vojvodstvo Luksemburg za privabljanje podjetij s področja vesoljskih industrij uporablja enako strategijo kot za finančni sektor – svobodno in poslovanju prijazno okolje.

V pogovoru z CNBC po dogodku je Schneider opisal luksemburško pobudo o vesoljskih virih kot vrsto ukrepov za umestitev Luksemburga kot evropskega centra za raziskovanje in uporabo vesoljskih virov in dodal, da ima industrija tudi močno podporo javnosti. Vesoljsko rudarjenje bi lahko v prihodnjih 10 do 15 letih predstavljalo kar 5 % luksemburškega BDP-ja.

V začetku leta je luksemburški parlament sprejel osnutek zakona o raziskovanju in uporabi vesoljskih virov, zaradi česar je Veliko vojvodstvo prva evropska država, ki ponuja uradni okvir za zasebne vlagatelje in operaterje. Zakon je začel veljati 1. avgusta in deluje kot pravni in regulativni okvir, ki zasebnim operaterjem zagotavlja lastništvo nad viri, pridobljenimi iz vesolja in vzpostavlja postopke za odobritev in nadzor misij za raziskovanje vesolja. "Luksemburg je prva država v Evropi, ki na osnovi pravnega in regulativnega okvira priznava, da so vesoljski viri v lasti zasebnih podjetij," je v svoji izjavi povedal Schneider.

Po podatkih ministrstva za gospodarstvo, vesoljska industrija v Luksemburgu zaposluje že več kot 700 ljudi.

Pripravila:
Nataša Zajec
Luxembourg-Slovenian Business Club
E: natasa.zajec@lsb