Esch-sur-Alzette Luksemburg bo Evropska prestolnica kulture 2022


Drugo največje mesto, ki leži v južnem delu Luksemburga, je bilo uradno imenovano za Evropsko prestolnico kulture 2022.

Novica je bila objavljena v petek, 10. novembra na luksemburškem kulturnem ministrstvu ob pristotnosti Xavier Bettela, predsednika vlade in obenem ministrstra za kulturo, Guy Arendta, državnega sekretarja ter nekaterih državnih uradnikov iz omenjenega dela Luksemburga in tudi iz Lorene, Francija. Xavier Bettel je pozdravil odločitev žirije in poudaril navdušenje države za gostitev Evropskega leta kulture že tretje leto; glavno mesto Luksemburg je bil Evropska prestolnica kulture že v letih 1995 and 2007.

“Projekt “Esch 2022” je uspel prepričati žirijo in prepričan sem, da bo imenovanje pripomoglo pri revitalizaciji tega rudarskega mesta in s skupnimi močmi bomo uspeli”, je izjavil Xavier Bettel po razglasitvi novice. Poudaril je tudi pomembno vlogo, ki jo ima kultura v Evropski uniji, saj se je država Luksemburg zavezala, da bo zagotovila dve tretjini proračuna za podporo projektu Esch 2022.

Program "Remix Culture", katerega je predstavilo mesto Esch-sur-Alzette zagovarja, da je kultura državljanska pravica, kjer vsakdo lahko pomaga pri skupnem oblikovanju in temelji na vključevanju vseh ljudi - ne glede na izvor, starost, izobrazbo ali spol.

Kot Evropska prestolnica kulture bo Esch-sur-Alzette sodeloval s celotno južno regijo v državi in tudi s skupino občin v sosednji, francoski regiji Loreni. Tibor Navracsics, evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, je dejal: "Zelo sem vesel, da nameravata Esch in okolica uporabiti naziv evropske prestolnice kulture za pospešitev preoblikovanja iz postindustrijske družbe v družbo znanja in spodbujati evropske vrednote, kot so medsebojno razumevanje in spoštovanje".

Esch-sur-Alzette bo v letu 2022 delil naziv z mestom Kaunas, Litva.

Dodatne informacije:
Nataša Zajec
Luxembourg-Slovenian Business Club
E: natasa.zajec@lsbc.lu